Marjolein (Origanum majorana L) is een
wintervaste of eenjarige plant, afhankelijk van de streek waar die geteeld
wordt. De plant lijkt vrij goed op tijm, zowel wat betreft de geur als
de chemische samenstelling. Ze behoort tot de lipbloemenfamilie. De staande
stelen zijn 20 tot 50 cm lang. De plant wordt gekenmerkt door kleine,
kelkvormige witte of paarse bloemen en donzige ovale grijsgroene bladeren
die per paar groeien.
Wilde marjolein is doorgaans bekend onder
de naam oregano. Dat woord komt immers van het Griekse origanon dat 'berg
en vreugde' of 'houdt van de bergen' betekent. Marjolein verspreidt een
sterk aroma dat geuren van basilicum, munt en tijm combineert. De plant
heeft zonlicht nodig en verdraagt geen langdurige blootstelling aan vocht
en koude. Daarom verkozen de tuinbouwers de Luikse hellingen als productiesite.
Deze marjolein groeit op schistgrond
afkomstig van voormalige kolenmijnen die tijdens de jaren zestig werden
gesloten. Deze grond die veel aan het zonlicht wordt blootgesteld is thermofiel
en dus ideaal voor marjolein, een plant die houdt van het klimaat van
de meer zuidelijk gelegen gebieden.
Eigenschappen:
De Griekse fytotherapeuten waren al goed vertrouwd met marjolein. Ze waardeerden
de tonische, eetlustopwekkende en versterkende eigenschappen ervan en
de capaciteit om reumatische pijn te verzachten. Marjolein is aangewezen
bij slaapstoornissen, stress en gewrichtspijn.
Ze zou een rol spelen bij het opwekken
van de eetlust en het reguleren van bepaalde spijsverteringsstoornissen.
De plant werkt ook kalmerend voor het zenuwstelsel en is absoluut aangewezen
voor zenuwachtige, depressieve, angstige personen of personen met frequente
migraine. Marjolein zou ook een aantal vitamines bevatten waaronder vitamine
K en E, maar ook ijzer, calcium, magnesium, etherische olie ...
De bladeren en de bloemuiteinden van
marjolein worden gebruikt voor fytotherapeutische of culinaire toepassingen.
In de keuken: Marjolein wordt meestal gebruikt in de mediterraanse
keuken, in verse of gedroogde vorm. Ze zit in Provençaalse kruidenmengelingen.
De geur van marjolein komt volledig tot zijn recht wanneer die met een
mes wordt fijngesneden en net voor het opdienen aan de bereiding wordt
toegevoegd. Je kan de geur ook goed waarnemen wanneer je de marjolein
zacht in olijfolie opwarmt. De olie zal dan het aroma opnemen.
De gedroogde marjoleinblaadjes worden
kort voor het gebruik weggesnoeid (m.a.w. van de takjes losgemaakt). Ze
passen uitstekend bij charcuterie en vooral bij de Luikse witte pens,
die erom bekendstaat. De marjolein van de hellingen van de citadel geeft
gebraden blank vlees een smaak die fijnproevers en kinderen bijzonder
op prijs stellen. Marjolein wordt ook gebruikt voor kruidenthee, in kalfskop
met schildpadsaus, Luikse gehaktballen en leverpaté. Een beetje geschiedenis
Al decennia of misschien zelfs eeuwen lang, gebruiken de Luikse vleeshandelaars
met succes de lokaal geteelde marjolein, die op het laatste moment wordt
gesnoeid, om hun pensen, patés, gehaktballen, kalfskop met schildpadsaus
enz. op smaak te brengen.
De afgelopen jaren werd er minder gebruikgemaakt
van de lokaal geteelde marjolein. Die werd geleidelijk aan vervangen door
ingevoerde marjolein of oregano, ten koste van de smaak van de vleeswaren.
Deze situatie komt doordat de teelt, de oogst en het snoeien van de marjolein
van de hellingen van de citadel (Marjolaine des Coteaux de la Citadelle©)
moeilijk zijn, niet mechanisch gebeuren en veel arbeidskrachten vereisen.
Enkele gepassioneerde tuinbouwers beslisten
echter om, met de hulp van het CIM (centre interprofessionnel maraicher)
en het college van producenten, opnieuw marjolein te telen op de hellingen
van de citadel in Luik. Deze niet gesnoeide marjolein behoudt haar aromatische
eigenschappen jarenlang.
BESTELLING:
Belgische en Europese vleeshandelaars, chef-koks en gastronomen kunnen
voortaan bij hen kisten snoeiklare marjolein van de hellingen van de citadel
(Marjolaine des Coteaux de la Citadelle®) bestellen voor € 30/kg exclusief
6% btw. Levering overal in België via Bpost voor € 5. Bestelling
via de website
|